Gumifal

Haraszti Ádám vagyok, a Digi Sport kommentátora, 2006 óta közvetítem a gyorsasági-motoros világbajnokság versenyeit. Az idei szezontól megpróbálkozom az írásban való kommentálással is

Friss topikok

  • aharaszti: Igen, Pedrosa erősen túl lett hypeolva, mielőtt megérkezett a GP-be - viszont azt is látni kell, h... (2014.07.01. 03:25) Vizes nyolcas

Az új remény

2014.06.09. 23:52 aharaszti

93marquez,99lorenzo_ds-_s5d2132_original.jpgAz utóbbi évek legjobb versenye a folytatásra nézve is ígéretes - MotoGP-merengő, Mugello

Úgy néz ki, mégis csak lehet esély rá, hogy valaki megverje idén Marc Marquezt. Jó, ez most Mugellóban sem történt meg, de Jorge Lorenzo versenyzése azt mutatta, azért meg lehet talán fogni a Honda ászát. Az mondjuk még nem teljesen világos, hogy miképpen, de tekintve, hogy a katalán verseny helyszíne is igen hasonló az olaszhoz, akár már most hétvégén is bekövetkezhet.

Azt hiszem, Lorenzo teljesítményéről ömlengtem eleget legutóbb, de azért van más is, ami miatt érdemes visszaemlékezni az Olasz Nagydíjra. Rögtön például Marquez győzelme, hiszen azért akármennyire is megérdemli a Yamahás a dicséretet, a futamot mégiscsak a világbajnok nyerte. Katarban is szorongatta Rossi, de ez most más volt, egy valóban újból erőre kapni látszó Lorenzoval csapott össze és nyert - de ezért most alaposan meg kellett szenvednie.

_8gn_8736_original.jpg

Ami miatt szintén óvatosan kell örülni a Repsolnál a győzelemnek, az Valentino Rossi teljesítménye, akinél megint előjöttek a kvalifikációs gondok, igaz, most technikai problémák is hátráltatták. A tizedik rajtpozíció igen kiábrándító volt a számára, hiszen a szabadedzéseken jóval közelebb volt az élmezőnyhöz, ezt belekalkulálva már nem is hangzik rosszul ez a harmadik hely. Pláne, hogy Mugellóban már emberemlékezet - konkrétan a lábtörése - óta nem állhatott fel a dobogóra, már csak emiatt is kijárt ez neki, ahogyan meg a közönség fogadta, az bizony lélegzetelállító volt. A Katalán Nagydíj nagy kérdése amellett, hogy mennyire pillanatnyi fellángolás volt az olasz eredmény Lorenzótól az, hogy Vale mit kezd majd az új helyzettel. Nyilván nagyon az ő dolgait ez nem kell, hogy befolyásolja, az viszont mindenesetre látszik, hogy már a kvalifikáción se nagyon engedhet meg egy újabb hibát, ha szeretne közel lenni a győzelemhez, és Montmeló után egy darabig megint nem nagyon lesz olyan pálya, ami ennyire kedvezhetne a Yamaháknak.

És talán a Ducatiknak sem, akik közül Andrea Iannone elég szépet alkotott az időmérőn - más kérdés, hogy ehhez alapvetően Valentino Rossi szélárnyéka kellett. Nagyon talán nem érdemes azon töprengeni, hogy mennyire fair az ilyesmi, azon viszont inkább, hogy mire mehetett volna az olasz, ha nem a leglágyabb gumikeveréket választja. Az is igaz, hogy a gyári csapatban versenyző Andrea Doviziosótól így is csak épp, hogy kikapott a verseny végén, szóval nehéz eldönteni, melyik lehetett a jobb döntés, mindenesetre a kalaplengetés mindenképp jár a Pramac versenyzőjének.

Ilyesmit viszont már régen mondhattunk Cal Crutchlow-val kapcsolatban, aki megint bukott, ráadásul ezzel szegény Stefan Bradl-t is megreptette, akinek már a warm-upon bemutatott bukása is esélyes volt az év zakója megtisztelő címre, ez is ott lehet majd az élmezőnyben.catgp.jpg Az angolra visszatérve, igen csúnyán mutat a táblázaton a neve mellett, hogy a katari hatodik helye óta mindössze öt pontot tudott szerezni. Sérülés ide vagy oda, nem ezért hozták a gyári csapatba, úgyhogy neki is érdemes kicsit talán magába szállnia - és tartom is annyira értelmesnek a habókos természete ellenére, hogy ezt meg is teszi, tette a Katalán Nagydíj előtt.

Pol Espargaróról is érdemes újfent megemlékezni, aki megint az élboly közelében végzett. Ráadásul amíg a csapattársa, Bradley Smith teljesítménye negatív tendenciát mutat, addig ő úgy tűnik, állandósítani tudja a helyét a közvetlen élmezőny mögött. Ettől még azért alapos túlzás, hogy a következő verseny plakátján messze az ő motorja foglalja el a legnagyobb területet. Viszont ennél hazaibb pálya nem létezik a számára, a testvérével tulajdonképpen it nőttek fel, akár még tőle is benne lehet egy szép meglepetés vasárnap a pakliban!

A bejegyzés trackback címe:

https://gumifal.blog.hu/api/trackback/id/tr356290826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása